Temat założony przez Justyna,
13 wpisów (ostatni wpis: )
Default avatar
Napisany przez Justyna
#1

Witam Wszystkich!! mam pytanie odnośnie ogrzewania w kuchni?? chodzi mi konkrtnie o to czy i gdzie jest rozmieszczony grzejnik w kuchni??.....Czy Państwo tylko mają ogrzewanie podłogowe??....i czy ono w zupełności wystarczy,,,,?? Pozdrawiam!!!  

Default avatar
Napisany przez Wojtas
#2

Do Justyny! Mam w kuchni podłogówkę na zaworze RTL. W zupełności wystarcza, ale trzeba pamiętać o tym, że bardzo długo się rozgrzewa (ok.3 godzin). Teraz zainstalowałbym grzejnik pod oknem, w blacie kuchennym zrobił otwór na długość grzejnika, zaślepiając go ażurową maskownicą. Z grzejnika ciepłe powietrze dociera zdecydowanie szybciej niż z podłogówki, a poza tym jest lepsza wymiana powietrza.

Default avatar
Napisany przez Justyna
#3

Bardzo dziękuję za radę! Własnie nad tym ciągle się wahamy...też ma być ogrzewanie podłogowe, ale sądzę, że nie będzie wystarczająco ciepło....więc trzeba będzie gdzieś "wsadzić" grzejnik

Default avatar
Napisany przez Justyna
#4

do Wojtas. Czy mógłby Pan napisać skąd Pan jest...Ja jestem z podkarpacia i bardzo interesowałoby mnie obejrzenie domku...:)Jesteśmy na etapie: przed tynkami i powoli myślimy o ogrzewaniu i instalacji elektrycznej...potem tynki i urządzanie domku:) 

Default avatar
Napisany przez Wojtas
#5

do Justyna. Obawiam się, ze będzie to trudne, z uwagi na odległość - dolnośląskie. Jeśli mogę doradzić, to skontaktuj się z forumowiczką basiab. To pionierka tego forum i jeśli dobrze pamiętam, to mieszka w małopolskim. Poza tym ma dom bez przeróbek (adpatacji projektu). Ja mam po prostu trochę większą antonówkę i jeszcze w niej nie mieszkam. O zmianach jakie u siebie wprowadziłem pisałem już wcześniej na tym forum. Pisząc o rozgrzewaniu sie podłogówki (ok.3 godzin) miałem na myśli czas mierzony od rozpalenia pieca. Jeśli już pali się w piecu na okragło (jak się mieszka), to nie jest to wówczas odczuwalne. Proszę więc nie sugerować się tym co napisałem, że grzejnik byłby lepszy. Mam znajomego, który na całym parterze ma ogrzewanie podłogowe i gorąco u niego jak w saunie, okna też nie parują i wszystko jest ok. To tylko moja subiektywna ocena. Pozdrawiam!

Default avatar
Napisany przez Mariusz
#6

WitamW mojej antonówce w kuchni jest tylko ogrzewanie podłogowe i jest wystarczające,nie odczówa się róznicy w temperaturze między pozostała częścią tj.salonem i jadalnią.Podobnie zrobiłem w wiatrołapie,gdzie mam tylko ogrzewanie podłogowe.

Default avatar
Napisany przez Justyna
#7

Panie Mariuszu..Czy ja dobrze rozumię...Pan ma tylko ogrzewanie podłogowe w kuchni i wiatrołapie?? a w salonie i jadalni grzejniki?? jak tak to ile jest tych grzejników i gdzie są rozmieszczone??

Default avatar
Napisany przez Mariusz
#8

W jadalni jest podłogówka i grzejnik pod oknem,w salonie jeden grzejnik obok okna tarasowego,otwarta powierzchnia salonu,jadalni i kuchni powoduje nagrzewanie całej powierzchi do jednakowej temperatury.

Default avatar
Napisany przez Mariusz
#9

Dodałem zdjęcia poglądowe na forum dom w antonówkach okolice Iławy.

Default avatar
Napisany przez Gosiak
#10

Rozpoczynamy budowę domku na wiosnę. Planujemy na całym parterze rozmieścic ogrzewanie tylko podłogowe. W kuchni nie dawałabym dodatkowoego grzejnika - nie ma sensu. Kuchnia jest nie duża, jeżeli zabudujemy ja częściowo szafkami to już zupełnie zmniejszy nam się kubataura do ogrzania. Dodatkowo ciepło w kuchni wytwarza się równiez w trakcie gotowaniaPozdrawiam

Default avatar
Napisany przez Justyna
#11

może i racja, że grzejnik jest nie potrzebny...kuchania jest naprawde mała, a pozatym jest przestrzeń otwarta pomiedzy kuchnią a jadalnią i salonem

Default avatar
Napisany przez basiab
#12

Nawiazujac do wczesniejszych wypowiedzi to jestem w pomorskiego. Mieszkam w antonówce prawie od roku. Mam w domu tylko ogrzewanie podłogowe, żadnych grzejników i jestem zadowolona, jest ciepło. Jak instalacja jest prawidłowo wykonana, obwody nie są za długie to musi być dobrze. Rzeczywiście podłogówka dłużej się nagrzewa po rozpaleniu pieca, ale za to w przeciwieństwie do grzejników, po wyłączeniu pieca dłużej utrzymuje ciepło. Uważam ze w kuchni grzejnik jest zbedny - zajmowałby tylko miejsce, a kuchnia nie jest wielka i gotowanie powoduje tez cieplo. To moje zdanie.

Default avatar
Napisany przez rafal
#13

Mam pytanie do wszystkich. Czy ktoś z Państwa wykonał ogrzewania podłogowe na całym parterze? Jakie są koszty wykonania takiej instalacji (cały parter i/lub kuchnia)?

Korzystny kredyt hipoteczny
REKLAMA
BRAAS - Jakość na lata
REKLAMA
HORMANN - metalowe skrzynie ogrodowe
REKLAMA
Konkurs foto - Twój dom w obiektywie
Konkurs foto - Twój dom w obiektywie
Zgłoś swój dom do filmu
Zgłoś swój dom do filmu
newsletter
newsletter
Polub nas na facebooku
Polub nas na facebooku
Pisz bloga
Pisz bloga
ArchonHome
ArchonHome
Dołącz do Newslettera ARCHON+

Otrzymuj na bieżąco informacje o nowościach projektowych, wyjątkowych wnętrzach, inspirujących realizacjach oraz atrakcyjnych promocjach.

Messenger Czat z DoradcąDostępny
 +48 12 37 21 900

Dzień dobry,

Czy chcesz, abyśmy oddzwonili do Ciebie za darmo w 28 sekund?